Cate ore trebuie sa dormi in functie de varsta?

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul ca somnul este esential pentru dezvoltarea armonioasa a copiilor si mentinerea sanatatii optime in cazul adultilor. Cu alte cuvinte, orele de odihna din fiecare noapte trebuie sa fie aceleasi, pe cat posibil, astfel incat sa ne asiguram ca nu vom avea de suferit mai tarziu.


Insa tu stii cate ore trebuie sa dormi in functie de varsta? Tot mai multe persoane se intreaba mereu de cate ore de somn are nevoie un om pentru a putea fi energic a doua zi. Specialistii au facut, de-a lungul timpului, tot felul de calcule si grafice care arata cat ar trebui sa doarma fiecare persoana in parte, in functie de varsta pe care o are. Noi iti vom reda mai jos cele mai importante informatii in legatura cu acest subiect.


Cate ore de somn sunt necesare?

  • Nou-nascuti (0-3 luni): 14-17 ore/zi;
  • Sugari (4-11 luni): 12-15 ore;
  • Copii mici (1-2 ani): 11-14 ore;
  • Prescolari (3-5 ani): 10-13 ore;
  • Scolari (6-13 ani): 9-11 ore;
  • Adolescenti (14-17): 8-10 ore;
  • Tineri (18-25): 7-9 ore;
  • Adulti (26-64): 7-9 ore;
  • Varstnici (65+): 7-8 ore.


Dupa cum vezi, in cazul unui adult, 7-8 ore de somn pe noapte sunt suficiente pentru a-ti pastra sanatatea in parametri. Prea multa odihna nu este benefica pe termen lung, mai ales daca obisnuiesti sa adormi la ore tarzii si preferi sa te bucuri de dimineti tarzii. Mai exact, se pare ca odihna excesiva creste riscul de a avea dureri de cap si de spate si de a suferi de obezitate si probleme cardiace.


Mai mult, obiceiul de a dormi mai mult de 10 ore in fiecare noapte poate produce schimbari de metabolism, care implica atat cresterea in greutate, cat si nivelul crescut al trigliceridelor.


Nici somnul mai putin nu este indicat, deoarece acesta este corelat cu aparitia depozitelor de grasime in zona abdominala, atat in cazul femeilor, cat si in cazul barbatilor. Asadar, la intrebarea cate ore de somn sunt necesare in functie de varsta, raspunsul va fi intotdeauna acelasi: echilibru. Trebuie sa gasim un echilibru in tot ceea ce facem, cu atat mai mult cand vine vorba de propria noastra relaxare.


Totodata, conteaza enorm si ora la care suntem in pat, pentru a beneficia de o odihna calitativa din toate punctele de vedere. Specialistii sunt de parere ca somnul cel mai bun este intre orele 22.00 si 24.00, prin urmare ar trebui sa incercam sa adormim in jurul orei 22.00, cel mult 23.00, pentru a fi siguri ca ne vom bucura de un somn neintrerupt, sanatos si cu vise frumoase.


Acum ca ai aflat de cate ore de somn are nevoie un om, nu iti mai ramane decat sa te asiguri ca ai un pat facut ca in reviste, cu lenjerii, pilote, perne si tot ce trebuie, astfel incat sa te bucuri de o oaza de liniste la tine in dormitor in fiecare moment. Inspira-te din magazinul nostru online si vei avea vise placute noapte de noapte!


Citeste si: Care sunt cele mai intalnite pozitii de somn?


Comentarii