Ce inseamna cand vorbesti in somn?

Cu siguranta ai auzit cel putin o persoana care vorbeste in somn noaptea, asta daca nu chiar tu ai obiceiul asta fara sa iti dai seama. Vorbitul in somn nu este un motiv de ingrijorare, astfel ca exista un procent covarsitor de persoane la nivel mondial care au acest obicei incontrolabil.


Desi cauzele nu sunt cunoscute in totalitate, exista o serie de indicatori care pot contribui la aparitia vorbitului in somn. Descopera mai multe in cele ce urmeaza!


Ce inseamna cand vorbesti in somn?

Vorbirea in somn este intalnita des in contextul altor tulburari de somn, cum ar fi parasomnie, apnee si tulburari REM de comportament. Obiceiul poate incepe spontan si este diagnosticat abia dupa ce la mijloc apar si alte probleme de sanatate atat la nivel fizic, cat si la nivel psihic.


De regula, persoanele care vorbesc in somn nu spun ceva foarte clar, ci vorbesc despre o experienta sau o senzatie pe care cel mai probabil au trait-o in timpul zilei. Decodarea poate fi imposibila in cele mai multe cazuri. Alteori, cei care vorbesc in somn pot repeta un cuvant sau o fraza la nesfarsit.


Este important de mentionat faptul ca vorbirea in somn poate avea loc la orice ora si in orice stadiu al somnului. Obiceiul nu este daunator din punct de vedere fizic, dar poate fi deranjant pentru cei de langa, care incearca sa adoarma. Nimeni nu stie care sunt cauzele cu exactitate, insa specialistii sustin ca cei care vorbesc in somn au probleme cu anxietatea, sunt foarte stresati ori manifesta o stare de irascibilitate.


Ce poti face daca vorbesti in somn?

In primul rand, daca ti s-a spus ca vorbesti in somn, cel mai bine ar fi ca, pentru o perioada, sa incerci sa dormi singur, pentru a nu-i deranja pe ceilalti din familie. In al doilea rand, daca te simti obosit a doua zi, extrem de stresat si anxios, este bine sa ceri sfatul unui specialist. Spre exemplu, un psiholog iti poate explica mai multe despre comportamentul tau din timpul somnului si isi poate da seama daca exista anumite probleme nerezolvate la nivel de subconstient.


S-ar putea sa fii nevoit sa tii un anumit tratament, insa asta nu ar trebui sa te ingrijoreze. Exista persoane care au scapat de obiceiul de a vorbi in somn gratie faptului ca au inteles cat e de important sa aiba o minte sanatoasa si o stare de bine inainte de a merge la culcare. Uita de grijile cotidiene sau, daca nu poti, macar lasa-le la birou sau in locul in care muncesti si intra in dormitor cu mintea limpede, lipsita de stres. Acest lucru te va ajuta sa te deconectezi de la tot ce te inconjoara si, automat, sa dormi mai bine si sa ai un somn fara "surprize".


Mai mult, daca simti nevoia sa iti reamenajezi dormitorul si sa ii dai un aer fresh, trece pe lista de cumparaturi si cateva articole pentru pat noi: lenjerii, pilote, perne pufoase si calduroase, huse pentru pat, totul pentru ca locul de odihna sa fie cu adevarat un mic colt de Rai.


Comentarii

Articole similare