Cum sa iti alegi cea mai potrivita perna?

Nimic nu iti strica dimineata mai mult ca o durere de gat sau de spate dupa o noapte dormita cu o perna neadecvata. Chiar daca regulile unui somn odihnitor sunt simple, se pare ca tot mai multi oameni ajung in cabinetele kinetoterapeutilor cu dureri cauzate de coloana sau de gat.

Mai bine de 20% din cazurile cu probleme de spate sunt cauzate de postura neadecvata din timpul somnului, deoarece se pierde controlul asupra corpului si acesta poate dobandi o pozitie total inconfortabila.



Pilonii principali pe care se "sprijina" somnul

Pe langa un ambient placut, o saltea buna si o lenjerie de calitate, perna este unul dintre cele mai importante elemente ale unui somn bun. Totusi, alegerea ei nu a fost niciodata usoara, chiar daca in mod constant majoritatea oamenilor se ghideaza dupa pret.

Daca ai o perna de ceva timp si nu stii daca si-a depasit perioada de uzura, poti afla foarte simplu. Spre exemplu, daca este o perna din puf, incearca sa apesi pe ea, astfel incat sa scoti cat mai mult aer.

Daca perna revine singura la forma initiala, inseamna ca mai are “zile” in dormitorul tau. Daca perna este din microfibra, impatureste-o in jumatate si pune un pantof pe ea. Daca pantoful nu se darama, atunci este cazul sa o arunci si sa te orientezi catre alta.

Cum gasesti perna ideala?

Este un fapt cunoscut ca ceea ce este bun pentru un individ e posibil sa nu fie bun si pentru altul din simplul motiv ca suntem diferiti. Tocmai de aceea, exista o gama extrem de variata de perne, pilote, cuverturi si lenjerii de pat.

Unul doarme pe spate, altul, pe burta, altul, in pozitia fetusului si altii dupa cum se simt bine. Din dorinta de a satisface nevoile fiecaruia, Patulmeu.ro pune la dispozitie cele mai bune perne, astfel incat fiecare sa se regaseasca in articolele alese.

In functie de cum dormi

In primul rand, o perna buna depinde de pozitia in care dormi, deoarece aceasta este raspunzatoare de sustinerea corecta a coloanei si a gatului.

Daca dormi pe spate, trebuie sa alegi o perna moale care sa sprijine gatul si sa tina capul ridicat, iar daca dormi pe o parte, iti trebuie o perna cu totul diferita: mai groasa, pentru a umple golul dintre umeri si pat. Pentru cei care dorm pe burta se recomanda o perna moale.

In functie de forma

In functie de forma ei, perna poate fi doar de decor sau poate juca un rol important in somnul tau. O perna clasica este varianta traditionala a obiectului pe care iti sprijini capul, insa perna anatomica se adapteaza formei corpului, capului, gatului, umerilor si ofera un suport mai bun pe timpul noptii.

Daca la forma pernele se impart in doar doua categorii (anatomica si clasica), la umplutura lucrurile stau complet diferit. De la perne cu umplutura clasica cu puf si pene pana la pernele cu memorie sau nanofibra, este imposibil sa nu iti gasesti perna ideala, adevaratul partener pentru o viata echilibrata printr-un somn odihnitor.

Capul cantareste mai mult de 4.5kg, asa ca trebuie sa tii cont de pozitia in care alegi sa dormi, astfel incat sa gasesti cea mai buna perna.

In functie de umplutura

Spuma si spuma cu memorie sunt umpluturile preferate de persoanele care doresc o buna sustinere a gatului si capului. Hipoalergenice si rezistente la mucegai, pernele cu memorie au aparut ca urmare a dezvoltarii tehnologiei, fiind extrem de recomandate.

Pernele cu lana sau bumbac sunt indicate pentru cei care dorm pe-o parte, deoarece sunt destul de rigide. Acestea sunt si ele hipoalergenice si rezistente la acarieni. Pernele cu puf/pene sunt moi, dar suficient de ferme pentru a oferi sustinere gatului.

Asadar, te-ai gandit ce fel de perna preferi?

Comentarii