Cateodata, e bine sa nu fii prea ordonat, asa cum iti spuneau parintii in copilarie. Daca iti place sa iti faci patul in fiecare dimineata si vrei sa ai mereu o camera aranjata si curata, acest lucru spune despre tine ca esti o fire perfectionista si mereu atenta la detalii.
Insa te-ai gandit vreodata la faptul ca simpla acoperire si ordonare a patului se poate transforma, in timp, intr-un obicei total nesanatos? Ei bine, se pare ca expertii ne recomanda sa nu facem patul dimineata, mai ales daca ne dorim sa pastram mediul in care ne odihnim curat si sanatos. Sigur te-a luat prin surprindere aceasta veste si te intrebi de ce sa nu faci patul dimineata, tocmai de aceea vei afla detalii extrem de interesante in cele ce urmeaza!
De ce sa nu faci patul dimineata?
Studiile realizate de specialistii din cadrul Universitatii Kingstone au aratat ca, atunci cand iti ordonezi patul, prinzi peste 1,5 milioane de acarieni care s-au acumulat peste noapte si le oferi un loc de reproducere alergenilor care pot exacerba astmul bronsic si alergiile. Acestia se hranesc cu particule de piele moarta si se dezvolta in medii calde si umede.
Cand dormim, corpul nostru se incalzeste si transpira, patul fiind un loc ideal pentru acarienii de praf care vor sa se hraneasca si care lasa in urma excretii ce pot da simptome similare astmului. In schimb, daca iti lasi patul nefacut intr-o camera aerisita, acarienii sunt expusi la contactul cu aerul si chiar cu razele soarelui, deshidratandu-se si murind. Acest obicei ii face mai putin periculosi sau chiar ii indeparteaza de camera in care te odihnesti, somnul fiind mai placut din toate punctele de vedere.
Cum te poti obisnui cu ideea?
Acum ca ai aflat de ce sa nu faci patul dimineata, este foarte important sa te obisnuiesti cu noul concept si sa incerci sa iti imbunatatesti stilul de viata pe cat posibil. Daca nu suporti sa fii o persoana dezorganizata, incearca macar cateva ore sa lasi patul desfacut, timp pe care sa il petreci in afara dormitorului. Asigura-te ca aerisesti foarte bine incaperea in fiecare dimineata si ca inchizi usa dormitorului, astfel incat sa uiti, pentru cateva clipe, de patul nefacut.
De asemenea, incearca sa mentii temperatura din dormitor cat mai scazuta si umiditatea cat mai redusa, pentru a reusi sa impiedici dezvoltarea acarienilor. Mai mult, poti raci asternuturile de pat si le poti pune inapoi exact inainte de culcare.
Ia in considerare si pijamalele pe care le porti in timpul somnului, intrucat acestea te pot face sa transpiri mai mult sau mai putini, influentand posibilitatea de viata a acarienilor de praf. Acestia sunt responsabili de problemele respiratorii, dar si de problemele de la nivelul pielii, precum eczeme, dermatite, alergii etc.
Poti folosi si un ventilator indreptat direct spre pat, astfel incat sa te asiguri ca aerul circula in camera si ca lenjeriile de pat nu se incalzesc. Foloseste cuverturi, paturi si pilote groase doar atunci cand ti-e foarte frig, insa nu uita sa le aerisesti si pe acestea la fel cum faci in cazul asternuturilor.
Asadar, cei carora nu prea le place sa isi faca patul au acum un motiv pentru a fi usor mai... dezordonati. Insa daca iti place sa fii organizat si vrei sa ai totul mereu pus la punct in camera de odihna, va trebui sa faci un mic compromis de dragul sanatatii tale si al celorlalti membrii ai familiei.
Comentarii