Igiena somnului. 5 reguli de aur

Somnul reprezinta una dintre nevoile de baza ale organismului uman, prin urmare este foarte important sa avem o rutina de odihna si sa dormim cat si cum trebuie atat din punct de vedere cantitativ, cat si din punct de vedere calitativ.


De aceea, exista cateva reguli ce tin de igiena somnului, o expresie care defineste un program de odihna sanatos, care ofera nenumarate beneficii pe termen lung. Daca simti ca nu ai inca o igiena a somnului asa cum ai rutina de ingrijire a pielii sau igiena danturii si a corpului in general, iata cateva reguli usor de urmat pe care le poti implementa chiar de acum!


Fixeaza-ti orele de culcare si trezire

O prima regula foarte importanta corelata cu igiena somnului este aceea de a-ti fixa un program de odihna. Spre exemplu, poti incerca sa adormi in fiecare seara la ora 23.00 si sa te trezesti dimineata la ora 7.00 sau 8.00. Chiar daca iti este mai greu la inceput, vei vedea ca organismul se va obisnui in timp si iti va cere sa adormi la ora stabilita, pentru a se putea reface.


Ai grija de patul si de camera in care dormi

Specialistii in somnologie recomanda ca lenjeria de pat si toate articolele pentru pat sa fie schimbate cel putin o data pe saptamana, asta pentru a evita depunerea bacteriilor si a acarienilor. Daca ai un pat curat, somnul tau va fi din ce in ce mai linistitor. De asemenea, pentru a te asigura ca si aerul este improspatat, fa-ti un obicei din a aerisi dormitorul 10 minute in fiecare seara. Aceasta obisnuinta tine de igiena somnului.


Evita sa mananci sau sa bei inainte de culcare

O alta regula importanta este evitarea alimentelor si a bauturilor inainte de culcare, indiferent de tipul acestora. Fructele si dulciurile iti dau energie, alcoolul iti perturba activitatea neuronala, mancarurile bogate in grasimi pun la treaba toate organele sistemului digestiv, iar micile gustari nu fac decat sa te tina mai mult timp treaz. Specialistii recomanda ca ultima masa sa fie luata in jurul orei 19.00, in cazul in care adormi la ora 23.00, astfel incat procesul de digestie sa se desfasoare normal si sa nu afecteze ciclul de somn.


Incearca metode de relaxare

Daca ai acumulat prea mult stres pe timp de zi, poate ar trebui sa folosesti anumite metode de relaxare inainte de ora de culcare. De multe ori, acestea pot face minuni. Poti incerca exercitii de yoga, ascultarea muzicii linistitoare, o baie calda cu aromaterapie sau chiar un masaj pe care ti-l poate face partenerul sau cei din familie. Gandeste-te la lucruri pozitive si nu iti incarca mintea si memoria cu lucrurile de peste zi sau de a doua zi. Ramai conectat la prezent si vei dormi mai ceva ca un bebelus.


Blocheaza toate sursele de lumina si zgomot

Nu in ultimul rand, pentru a te asigura ca respecti in intregime igiena somnului, asigura-te ca ai indepartat toate sursele de lumina si zgomot din incaperea in care dormi. Uita de telefon, televizor sau orice alt device pentru cateva ore si iti vei multumi in dimineata zilei urmatoare. Ai nevoie de liniste si intuneric deplin pentru a secreta melatonina si a intra in lumea viselor, prin urmare ai grija de corpul tau si vei simti diferenta.


Citeste si: La cate grade se spala o lenjerie de pat?

Comentarii