10 sfaturi pentru un somn mai bun

  1. 1. Tine un program al somnului
  2. 2. Nu manca la ore tarzii
  3. 3. Nu consuma multe lichide seara
  4. 4. Evita nicotina
  5. 5. Fa exercitii
  6. 6. Fa o baie fierbinte
  7. 7. Temperaturile joase favorizeaza somnul
  8. 8. Aeriseste camera inainte de culcare
  9. 9. Bea un ceai de tei sau musetel
  10. 10. Incearca sa nu ramai treaz

In zilele noastre, somnul sanatos si odihnitor a devenit o raritate. Omul modern este din ce in ce mai stresat, are tot mai multe ganduri care ii alunga somnul si care nu il lasa sa se odihneasca, tocmai din acest motiv ii este aproape imposibil sa se mai bucure de odihna pe care o stia altadata. Unii oameni ajung sa adoarma foarte tarziu, doar pentru a-si simti oboseala care ii ajuta sa adoarma, altii se chinuie sa aiba cateva ore de odihna si nu reusesc, indiferent de cat de devreme ar pune capul in perna


Ce e de facut? Ne-am intrebat si noi, ba chiar continuam sa raspundem la astfel de intrebari asa cum stim mai bine! De aceea, am consultat experti in somnologie si am aflat 10 sfaturi pentru un somn mai bun. Iata care sunt acestea!


1. Tine un program al somnului


Indiferent de cum dormi, incearca sa te trezesti la aceeasi ora si sa adormi la aceeasi ora in fiecare zi. Daca vrei sa recuperezi somnul pierdut in weekend, nu vei reusi decat sa te trezesti mult mai greu la inceputul saptamanii.


2. Nu manca la ore tarzii


Pentru a fi sigur ca vei adormi, incearca sa nu mananci cu cel putin 4 ore inainte de culcare. Astfel, vei evita arsurile din timpul noptii.


3. Nu consuma multe lichide seara


Pentru a evita sa te trezesti noaptea, ca sfaturi pentru un somn mai bun, te poti gandi si la ideea de a nu consuma multe lichide seara. Astfel, vei sti ca nu te vei trezi pentru a merge la toaleta.


4. Evita nicotina


Tabacul este periculos pentru sanatate din mai multe puncte de vedere. Efectul stimulant al nicotinei conduce, de asemenea, la insomnie. Daca nu poti renunta la fumat, fumeaza ultima tigara cu cel putin doua ore inainte de culcare.


5. Fa exercitii


Nu se recomanda exercitiile fizice inainte de culcare. Totusi, daca le vei face cu cateva ore mai devreme, s-ar putea sa te cuprinda o oboseala placuta, iar fazele somnului vor fi mai lungi si mai profunde. 


6. Fa o baie fierbinte


O baie fierbinte si relaxanta inainte de a merge la culcare va creste temperatura corpului si apoi o va scadea, acesta fiind un semn biologic al somnului. In plus, vei fi relaxat si vei putea adormi in liniste.


7. Temperaturile joase favorizeaza somnul


Din cateoria acelor sfaturi pentru un somn mai bun face parte si reglarea temperaturii din camera in care dormi. Astfel, specialistii recomanda sa mentinem o temperatura joasa in dormitor, undeva in jur de 19-20 de grade Celsius, pentru a putea sa ne odihnim asa cum se cuvine. 


8. Aeriseste camera inainte de culcare


Un alt lucru care te poate ajuta enorm in lupta cu insomnia sau dificultatea de a adormi rapid este aerisirea incaperii in care obisnuiesti sa te odihnesti. Daca vei respecta acest mic ritual cu cel putin 10 minute inainte de a te pune in pat, cu siguranta vei simti pe pielea ta diferenta.


9. Bea un ceai de tei sau musetel


Daca iti place sa iti inchei seara intr-un mod relaxant, in categoria acelor sfaturi pentru un somn mai bun intra si obiceiul de a bea un ceai caldut. Il poti face din tei sau musetel, dar poti apela si la alte plante cu rol terapeutic dovedit, precum lavanda sau valeriana.


10. Incearca sa nu ramai treaz


In loc sa te sucesti in pat, sa te uiti la ceas si sa incerci sa adormi, mai bine concentreaza-te cu ochii deschisi sa nu ramai treaz. Ochii ti se vor inchide imediat si vei adormi, mai ales daca obisnuiesti sa dormi intr-o incapere fara lumina si fara device-uri.


Citeste si: Culori care te ajuta sa dormi mai bine


Comentarii