- Ce se intampla cu corpul uman in absenta somnului?
- Ce se intampla dupa 24 ore de nesomn?
- De cate ore de somn are nevoie o persoana?
In nenumarate randuri am subliniat importanta somnului pentru un stil de viata echilibrat si un organism sanatos. Este mai mult decat clar faptul ca odihna de cel putin 8 ore pe noapte contribuie la dezvoltarea si mentinerea la capacitate optima a tuturor functiilor din organism. Totusi, apare intrebarea: cat rezista un om fara somn?
La aceasta intrebare exista mai multe raspunsuri. Mai exact, exista oameni care au incercat sa doboare un record pentru capacitatea lor de a se lipsi de odihna. Randy Gardner, un american din California, este persoana care a rezistat, voluntar, cel mai mult fara sa doarma: 264 de ore (aproape 11 zile). Acest lucru a avut loc in anul 1964, pe vremea cand barbatul avea doar 17 ani.
Totusi, astfel de experimente nu ar trebui niciodata initiate, spun specialistii in somnologie. Lipsa odihnei poate duce la deshidratare, dereglarea tuturor functiilor importante din organism, poate provoca diverse afectiuni si chiar moarte.
Ce se intampla cu corpul uman in absenta somnului?
Desi nu este clar cat rezista un om fara somn, efectele lipsei odihnei nu vor intarzia sa apara. Dupa numai trei sau patru nopti "albe", pot aparea halucinatiile sau vedeniile. Mai mult decat atat, lipsa prelungita a somnului poate duce la:
- tulburari cognitive;
- iritabilitate;
- anxietate;
- halucinatii;
- paranoia;
- psihoza.
Ce se intampla dupa 24 ore de nesomn?
Se intampla frecvent ca oamenii sa stea 24 de ore fara sa inchida un ochi. Chiar daca este neplacut sa fii treaz chiar si in timpul noptii, o noapte "alba" nu este atat de nociva pentru organism. Insa, daca noptile pierdute se prelungesc, iar odihna nu este recuperata in scurt timp, lucrurile pot denatura. Mai exact, se crede ca lipsa somnului poate fi comparata cu situatia de a avea in sange o concentratie de alcool de 0,1%.
Exista mai multe efecte secundare care pot sa apara de la lipsa odihnei: somnolenta, iritabilitate, dificultatea de a te concentra si de a lua decizii, perceptii schimbate, ganduri de suicid, deficit de memorie, tremor, risc de accidente, coordonare defectuoasa mana-ochi, tensiune musculara etc.
De regula, aceste efecte ale unei stari de veghe de 24 de ore dispar dupa mai multe ore de somn, tocmai de aceea este important sa intelegi cat de utila poate fi odihna, fie ea chiar si in timpul zilei. Cand simti ca ai pierdut una sau mai multe nopti la rand, incearca sa te odihnesti, sa dormi la pranz, pentru a recupera, si sa pui accent nu doar pe cantitatea orelor dormite, ci si pe calitate.
Pentru acest lucru, evita tehnologia, lumina si zgomotele. De asemenea, asigura-te ca te hidratezi si te alimentezi sanatos.
De cate ore de somn are nevoie o persoana?
Raspunsul la aceasta intrebare e din nou variabil, deoarece depinde de varsta si de multe alte criterii, precum mediu, factori externi, capacitate de a rezista la stres, stil de viata etc. Insa in ceea ce priveste varsta, spre exemplu, nou-nascutii au nevoie de 14-17 ore de somn, bebelusii de 12-16 ore, copiii mai mari de 11-14 ore, adolescentii de 8-10 ore, iar adultii de 7-9 ore.
Asadar, nu este clar cat rezista un om fara somn, dar este evident faptul ca lipsa odihnei ii poate afecta grav starea de sanatate. Asigura-te ca dormi bine in fiecare seara, daca iti doresti sa traiesti frumos si cat mai mult.
Citeste si: Alcoolul si somnul. Cum iti poate afecta odihna?
Comentarii