Ce inseamna vis lucid?

  1. Cum sa ai un vis lucid?
  2. Te intrebi cum sa visezi lucid? Incearca urmatoarele lucruri:

Te-ai intrebat vreodata ce inseamna vis lucid? Este un termen care desemneaza un vis in care persoana este constienta ca viseaza si ca visul este in csurs de desfasurare. Cu alte cuvinte, un vis lucid este cat se poate de realist si ii activeaza simturile celui care traieste o astfel de experienta. Visul constient a fost consemnat inca din cele mai vechi timpuri, fiind o activitate pe cat de misterioasa, pe atat de interesanta pentru filosofi, budisti si oameni de stiinta.


Cum sa ai un vis lucid?


Daca ti s-a intamplat vreodata sa devii constient ca visezi, sa iti dai seama de ceea ce faci in vis, ba chiar sa poti influenta actiunea, inseamna ca te-ai bucurat de experienta unui vis lucid. Desi visul este o senzatie inca invaluita in mister, pe care nici cei mai mari experti in somnologie nu au reusit sa o identifice in totalitate, un vis lucid poate fi controlat, mai ales daca iti propui asta.


Visele lucide sunt proiectate in timpul somnului REM, atunci cand creierul urca la nivelul inalt de constiinta. De aceea unele sunt atat de realiste si te fac sa te simti ca si cum ai trai intr-o zi normala intreaga actiune care se petrece in vis.


Se spune ca aproximativ 80% dintre oameni au avut cel putin o singura data vise lucide, iar un procent de 30% repeta experienta o data pe luna. Majoritatea sunt copiii, insa exista si adulti care au astfel de trairi. Specialistii sustin ca persoanele care au tendinta sa viseze cu ochii deschisi ziua sunt mai predispuse in a avea un vis lucid de-a lungul vietii.


Te intrebi cum sa visezi lucid? Incearca urmatoarele lucruri:


  • sa te relaxezi mai mult si sa te gandesti la lucrurile care te fac cu adevarat fericit;
  • sa vizualizezi situatii, intamplari si momente care au o insemnatate pentru tine;
  • sa fii mai creativ in tot ceea ce faci, sporindu-ti imaginatia;
  • sa ai o atitudine reflexiva la tot ceea ce ai facut de-a lungul timpului, chiar si asupra activitatilor de peste zi;
  • sa observi si sa analizezi totul in jurul tau, inclusiv propriile ganduri;
  • sa meditezi.


Toate aceste lucruri, repetate zi de zi sau cat de des poti, te vor ajuta sa traiesti experienta unui vis lucid. Nu este o certitudine, dar poate fi un motiv bun pentru a incerca sa faci introspectie si sa devii mai profund cu gandurile si trairile tale.


Luciditatea viselor poate fi antrenata si daca detii un jurnal al viselor in care sa iti notezi tot ce ai visat, in detaliu. Astfel, vei putea sa iti amintesti mai usor lucrurile care s-au derulat in mintea ta in timpul noptii, ba chiar sa le gasesti o semnificatie sau o justificare. De asemenea, daca te vei gandi des la ce visezi si vei incerca sa adormi cu imaginile in minte, s-ar putea sa te bucuri de experienta unor vise lucide mai repede decat te-ai fi asteptat.


In timpul unui vis lucid, este foarte important sa verifici realitatea. Mai exact, pentru a face deosebirea dintre fantezie si realitate, incearca sa te privesti in oglinda, sa citesti acelasi paragraf dintr-o carte de doua ori sau sa te ciupesti de mana de cateva ori.


Citeste si: Lenjerie de pat in vis. Ce inseamna?


Comentarii

Articole similare