Cititul inainte de somn ajuta? Iata raspunsul specialistilor!

Fiecare dintre noi are o rutina inainte de somn, mai mult sau mai putin sanatoasa. In timp ce unele persoane aleg sa se relaxeze in fata televizorului, cu un pahar de vin sau cu un ceai, altii prefera sa asculte muzica si sa se gandeasca la lucrurile frumoase petrecute in timpul zilei. Cei mai multi aleg sa isi petreaca timpul pe retelele de socializare, insa exista si oameni care isi rezerva cateva minute inainte sa treaca in lumea viselor exclusiv pentru citit.

Stiai ca cititul inainte de somn este extrem de benefic pentru organism? Daca si tie iti place sa te delectezi cu o carte buna cand esti in pat, iata cateva motive pentru care sa nu renunti la acest obicei, potrivit specialistilor!

Cititul imbunatateste memoria

Creierul are tendinta de a retine vreme indelungata ultimele lucruri inregistrate inainte de a adormi. Daca vrei sa memorezi mai usor anumite informatii, citeste-le inainte de a merge la culcare si e posibil sa le retii mai usor sau mai amanuntit. Vei fi surprins a doua zi de claritatea sau exactitatea cu care ai retinut informatiile.

Cititul iti odihneste ochii

Cititul inainte de somn chiar este benefic pentru organism! Dar, inca o data, este vorba de cititul dintr-o carte, si nu de pe un ecran. Daca toata ziua stam cu ochii in monitorul computerului, pe ecranul telefonului sau pe tableta, cititul inainte de culcare iti va oferi fix acel repaus vizual de care ai nevoie.

Cititul sporeste calitatea somnului

Adormi foarte greu si ai insomnii? Te muti de pe o parte pe alta a patului sau chiar intr-o alta camera? Practic, cititul iti muta gandurile pe un alt plan, ceea ce induce somnul. Probabil ai observat cat de usor adorm copiii daca le citesti o poveste inainte de culcare. Glisarea gandurilor catre o lume fictionala elibereaza tensiunea acumulata peste zi si te ajuta sa te relaxezi. Este una dintre cele mai usoare modalitati de a avea parte de un somn odihnitor.

Cititul amplifica creativitatea

Probabil iti imaginezi ca toate personajele importante, aflate in functii de conducere in marile corporatii, citesc carti de marketing si strategie inainte de a adormi. De fapt, multi antreprenori de succes citesc tot felul de lucruri inainte de culcare. Motivul? Cititul inainte de somn le stimuleaza creativitatea. Este ca si cum s-ar uita la lume prin alti ochelari de fiecare data.

Incearca si tu si vei observa diferenta! Incepi sa vezi oamenii, problemele, situatiile cu mai multa deschidere si din cu totul alte unghiuri. Imagineaza-ti ca, asa cum muschii tai au nevoie de exercitiu pentru a ramane in forma, la fel stau lucrurile si cu mintea ta. Iar cititul este o forma de exercitiu menita sa te relaxeze si sa-ti induca acea stare de bine de care ai nevoie.

Cititul te ajuta sa te concentrezi mai bine

Toata agitatia de zi cu zi iti distruge capacitatea de concentrare. Practic, nu reusesti sa te concentrezi niciodata asa cum ti-ai dori, daca esti o persoana ocupata si muncesti mult. Dar cititul inainte de somn te forteaza sa procesezi informatia, fara tot "zgomotul" cauzat de computer sau telefon. Practic, ne antrenam mintea sa se (re)obisnuiasca cu concentrarea pe termen lung.

Citeste si: Dormi singur? Ce spune asta despre tine?

Comentarii