In viata de parinte, zi de zi apar noi provocari pe care trebuie sa le infrunti. Una dintre ele este legata chiar de insomnia la copii, o tulburare de somn care se manifesta prin dificultate de adormire si tulburare la trezire in timpul noptii, frecventa in special la copiii cu varste cuprinse intre 1 si 4 ani.
Aproape o treime din copii manifesta o astfel de problema, ceea ce creste nivelul de stres pentru parinti. Multi dintre ei nu stiu cum sa actioneze sau ce e de facut, astfel ca ajung sa se ingrijoreze si sa piarda, la randul lor, noptile, privindu-i neputinciosi pe copilasi. Daca si tie ti s-a intamplat sa treci printr-o astfel de perioada si nu stii cum sa actionezi, iata cateva sfaturi de la specialisti.
Dificultatea de a adormi, o problema actuala
Cel mai frecvent, parintii copiilor se plang de dificultatea acestora de a adormi. In cele mai multe cazuri, aceasta este cauzata de instabilitatea programului de somn. Tocmai din acest motiv, specialistii recomanda ca parintii sa le faca un program extrem de bine delimitat, pentru ca cei mici sa se obisnuiasca cu el si astfel sa se evite insomnia la copii.
Daca te confrunti cu o astfel de problema, asigura-te ca prichindelul tau adoarme devreme si ca respecta ora la care ajunge in pat. Invata-l sa fie constiincios si responsabil cu privire la odihna, deoarece somnul corect il va ajuta sa se dezvolte armonios si sa fie mai energic in fiecare zi.
In cazul in care are dificultati de a adormi, poti sa ramai langa el, sa ii citesti o poveste sau sa ii oferi un pahar de lapte cald. Acestea sunt modalitati prin care poti incerca sa-l faci sa adoarma si, astfel, sa evite insomnia la copii. Uneori, copilul are probleme cu somnul din cauza fricii si a anxietatii. Unii copii mici si copiii prescolari au anxietate de separare, iar culcatul pentru ei este dificil, pentru ca parintii ii lasa acum singuri.
Alti copii pot fi speriati de intuneric sau pot fi speriati din cauza imaginilor vazute in filme, la televizor sau jocuri video sau pe calculator. In aceste cazuri, restabilirea sigurantei de catre parinti este de multe ori cel mai bun remediu. Fa rutina de culcare relaxanta, punand muzica in surdina sau spunand o poveste linistitoare. Spune-i copilului ca o sa il verifici dupa cinci minute dupa ce a stins lumina si aminteste-i ca vei dormi aproape de el. Alte strategii utile includ pastrarea unei veioze aprinse in camera si evitarea vizualizarii imaginilor media inainte de culcare.
Trezirea in timpul noptii, o provocare pentru parinti
Insomnia la copii nu inseamna doar dificultatea de a adormi, ci si trezirea brusca in timpul noptii. Astfel, daca micutul tau se trezeste si incepe sa planga, sa te strige sau chiar sa vina in patul tau, inseamna ca odihna acestuia a fost tulburata de unul sau mai multi factori. Ei pot avea cosmaruri, pot auzi anumite zgomote sau chiar se pot trezi cu teama de intuneric. Unii dintre ei sunt obisnuiti sa fie tinuti in brate, sa simta mirosul mamei sau sa fie leganati, tocmai de aceea este foarte important ca, in astfel de situatii, sa reusesti sa ii linistesti si, desigur, sa le oferi toata atentia de care au nevoie pentru a adormi la loc.
Insomnia la copii este comuna pentru cei mici si reprezinta o sursa de frustrare pentru multi parinti. Cele mai multe cazuri pot fi abordate prin modificarile comportamentale discutate mai sus. Un specialist iti poate recomanda chiar sa pastrezi un " jurnal de somn " in care sa inregistrezi toate aceste informatii pentru cel putin cateva saptamani, pana rutina de somn a micutului tau se stabilizeaza.
Citeste si: Culori care te ajuta sa dormi mai bine
Comentarii