- Noptile pierdute se recupereaza usor
- Nu ar trebui sa te ridici din pat cand nu poti dormi
- Copiii nu ar trebui sa doarma in patul parintilor niciodata
- Dormi mai bine intr-un pat calduros
Despre somn s-au spus multe lucruri de-a lungul timpului. Unele dintre ele sunt certificate de experti in domeniu, altele au ramas doar simple vorbe. Cert este ca e bine sa te documentezi inainte de a afirma un lucru sau de a-l crede cu tarie si a-l adopta in viata ta. Iata cateva mituri despre somn in care nu ar mai trebui sa crezi!
Noptile pierdute se recupereaza usor
Cu siguranta ti s-a intamplat macar o data sa pierzi una sau mai multe nopti, acele ore bune de odihna pe care ai sperat ca le vei recupera cu usurinta. Ei bine, trebuie sa stii ca orele pierdute nu se recupereaza asa usor, mai ales ca organismul tau va avea nevoie de o readaptare la un program normal de odihna. In general, este bine sa dormi 8 ore pe noapte, astfel ca, daca te gandesti sa dormi doar 5-6 in timpul saptamanii si 10 in weekend, aceste fluctuatii s-ar putea sa iti deregleze organismul.
Nu ar trebui sa te ridici din pat cand nu poti dormi
Un alt lucru din categoria mituri somn in care nu ar mai trebui sa crezi este cel conform caruia nu e bine sa te ridici din pat cand simti ca nu poti dormi. Din contra! Daca te enerveaza sa stai intins in pat cu orele in timp ce incerci din rasputeri sa adormi, este recomandat sa te ridici si sa incepi o activitate care te relaxeaza, astfel incat corpul tau sa stie ca inca este noapte.
Daca ramai in pat si te intorci pe o parte si pe cealalta, nu doar ca vei acumula frustrari si o stare de iritabilitate, dar vei asocia patul cu experienta negativa a insomniilor, lucru care iti poate afecta rutina de somn si in viitor. Incearca sa citesti ceva usor sau sa asculti muzica relaxanta pe parcursul noptii si vei reusi sa revii la odihna pe care ti-o doresti.
Copiii nu ar trebui sa doarma in patul parintilor niciodata
E adevarat ca cei mici nu trebuie invatati sa doarma in patul parintilor, insa asta nu inseamna ca acestia nu trebuie sa aiba parte de caldura si dragostea parentala. De fapt, exista chiar o serie de avantaje de care se pot bucura copiii atunci cand dorm, din cand in cand, alaturi de parinti. Astfel, relatiile dintre ei pot deveni mai apropiate, iar increderea in copil creste. Daca nu vrei, totusi, ca cel mic sa doarma in acelasi pat cu tine, dar tii sa il supraveghezi indeaproape, ii poti monta un patut in aceeasi camera sau poti apela la ideea de paturi supraetajate, in functie de spatiul pe care il ai la dispozitie in dormitor.
Dormi mai bine intr-un pat calduros
Tot in categoria mituri despre somn intra si conceptia potrivit careia este mai bine sa dormi intr-un pat calduros. De fapt, specialistii recomanda lenjerii de pat racoroase, indiferent de sezonul in care te afli, un spatiu bine aersit si o temperatura de 18-20 de grade Celsius. Atunci cand dormi intr-o camera racoroasa, corpul tau se simte mai bine. Temperatura corpului uman scade in timpul noptii, iar daca in camera este prea cald, corpului tau ii este mai greu sa elimine caldura.
Acestea sunt doar cateva mituri despre somn in care ar trebui sa nu mai crezi, daca iti doresti sa ai o rutina a somnului sanatoasa si sa te bucuri de odihna in fiecare seara!
Citeste si: Cum sa adormi mai repede?
Comentarii