- 1. Pozitionarea patului in dormitor conditioneaza ambientul camerei de odihna – Trucuri la indemana oricui pentru amenajari ca in reviste
- 2. Asezarea patului in dormitor si importanta punctelor cardinale – Care sunt cele mai frecvente gafe care perturba ambientul camerei?
- 3. Unde se pune patul in dormitor – Ce te sfatuiesc adeptii Feng Shui sa faci pentru a tine la distanta tulburarile de somn?
Patul este elementul central, care pe langa rolul sau practic, acesta influenteaza personalitatea si ambientul camerei de odihna. Pozitionarea patului in dormitor trebuie gandita in functie de cateva criterii, astfel incat sa iti asigure starea necesara de relaxare si pe langa aceasta, sa creeze un design echilibrat al camerei.
Descopera cateva idei interesante despre pozitionarea corecta a patului in dormitor, sfaturi si explicatii, care iti vor demonstra ca acest element reprezinta mai mult decat o piesa care completeaza o camera.
1. Pozitionarea patului in dormitor conditioneaza ambientul camerei de odihna – Trucuri la indemana oricui pentru amenajari ca in reviste
Daca ai in plan sa oferi dormitorului un nou stil de amenajare sau pur si simplu doresti sa faci cateva modificari in camera ta, atunci iata cateva recomandari legate de pozitionarea patului in dormitor. Care sunt acestea?
- Zona din jurul patului trebuie sa ofere acces
Motivul pentru care spatiul din jurul patului trebuie sa fie cat mai liber si mai aerisit este acela ca, energiile sa fie lasate sa circule fara blocaje. In plus, aceasta regula ar trebui respectata si din considerente de ordin estetic. Astfel, cu cat zona din jurul patului este mai incarcata de obiecte decorative sau de uz personal, cu atat mai sufocanta va fi atmosfera in camera, ceea ce va avea impact negativ si asupra somnului.
- Peretele de langa pat este cel de accent
Daca patul este considerat piesa de baza a dormitorului, atunci peretele pe care este asezat acesta este numit peretele de accent. De asemenea, designerii te sfatuiesc sa plasezi patul vis-a-vis de usa si sa eviti sa dormi cu picioarele catre aceasta. Totusi este important ca acest perete sa nu fie tranzitat de tevi. Pe de o parte, acest aspect contravine regulilor Feng Shui, pe de alta parte, acestea pot interfera cu rutina ta de odihna.
- Asezarea patului si forma camerei
In camerele cu forma patrata, patul trebuie asezat de-a lungul axei centrale. Daca dormitorul este spatios, atunci patul poate fi amplasat in centrul camerei, iar restul pieselor cat mai aproape de pereti. Pentru camerele cu forma dreptunghiulara, designerii sunt de parere ca cea mai inspirata idee este aceea de a delimita spatiul. Astfel, imparte camera in zona de odihna unde asezi patul, zona dedicata studiului unde asezi o biblioteca, un birou etc.
In plus, dimensiunea patului trebuie sa fie compatibila si cu restul pieselor de mobilier. Este indicat sa excluzi piesele robuste, care depasesc marimea patului. In caz contrar, acest dezechilibru vizual blocheaza spatiul energetic, iar fluxul nu se va produce corect.
Daca usa se afla pe partea stanga, atunci coltul din dreapta camerei reprezinta locul ideal unde se aseaza patul in dormitor pentru un somn linistit. Daca usa este pe partea dreapta, atunci pune patul pe partea stanga, la o distanta cat mai mare.
Cum amenajezi spatiul din jurul patului pentru un ambient estetic si aerisit?
Atmosfera tipica unei camere dedicata relaxarii este cu adevarat una desavarsita daca stii cum sa pozitionezi si restul pieselor de mobilier, nu doar patul. Daca detii un dormitor mic, atunci pastreaza spatiul cat mai liber in jurul patului optand pentru polite sau rafturi pe care sa asezi plante naturale in ghivece cu design deosebit. Peretele accent, acolo unde este pozitionat patul poate fi personalizat cu tablouri de dimensiuni diferite sau un mix de oglinzi iar pentru podeaua in fata patului sau de langa poti alege un covoras intr-o nuanta contrastanta cu restul obiectelor.
2. Asezarea patului in dormitor si importanta punctelor cardinale – Care sunt cele mai frecvente gafe care perturba ambientul camerei?
Asezarea patului in dormitor influenteaza calitatea somnului si starea generala de spirit. Poate putini stiu, dar pozitionarea patului poate fi realizata si in functie de punctele cardinale. Expertii sunt de parere ca, pentru a tine la distanta tulburarile de somn, pozitionarea patului dupa punctele cardinale ar trebui facuta catre sud-vest.
Daca te numeri printre persoanele care prefera sa doarma in intuneric deplin, atunci capul patului trebuie orientat in partea opusa sursei prin care patrunde lumina. In schimb, daca adori sa te trezesti dimineata in lumina blanda a soarelui, atunci aseaza patul mai aproape de fereastra. Totusi, evita sa pozitionezi patul in colturi intunecate ale dormitorului, deoarece se spune ca acolo se acumuleaza energiile negative care pot genera stari de oboseala, apatie sau nervozitate.
Asezarea patului in dormitor si principalele greseli care compromit atmosfera de relaxare:
- Asezarea patului in spatele usii cu deschidere spre interior;
- Pozitionarea patului in apropierea cailor de acces. Chiar daca iubesti lumina naturala care vine prin fereastra, ai grija sa pastrezi o anumita distanta intre pat si usa ori fereastra, astfel incat sa eviti curentii de aer care patrund prin spatiile acestora;
Neglijarea importantei lenjeriilor de pat. Locul unde se pune patul in dormitor este la fel de important ca si calitatea lenjeriilor si articolelor pentru aceasta piesa. Astfel, pentru un somn linistit si o piele sanatoasa este indicat sa investesti in lenjerii de pat din materiale naturale, care permit evacuarea excesului de umiditate, pentru a nu exista riscul de a trezi in mijlocul noptii din cauza transpiratiei si a caldurii. Mai mult, pe timpul zilei, patul trebuie protejat de praf si murdarie cu ajutorul unei cuverturi calitative si cu aspect deosebit.
- Alegi culori nepotrivite pentru camera de odihna. Dormitorul trebuie sa emane acea nota discreta de intimitate, iar la acest aspect contribuie semnificativ paleta cromatica. Designerii te incurajeaza sa te indrepti catre tonuri de roz piersica, maro deschis, bej, ivory, roz prafuit sau crem. Pentru piese de accent, cele mai inspirate culori sunt tonurile puternice de galben, mov, verde, portocaliu sau rosu.
- Transformi dormitorul in camera de lucru sau living. Piesele de mobilier si cele decorative care intregesc acest spatiu trebuie sa promoveze relaxarea. Prin urmare nu este indicat sa introduci in ambient dispozitive electronice, precum telefon, tableta, laptop sau televizor. In conceptia Feng Shui, toate acestea iti perturba energia si iti distrag atentia de la odihna. Daca ai un televizor in dormitor si nu gasesti nici un alt spatiu disponibil in care sa il muti, atunci aseaza-l pe un dulap tip comoda pentru televizor, iar pe timpul noptii inchide usile. De asemenea, poti acoperi televizorul cu o patura sau cuvertura de la pat. Acelasi lucru se poate aplica si in cazul oglinzilor pozitionate in fata patului.
- Ai montat aplice si plafoniere deasupra capului;
- Pozitionezi oglinzi in fata patului. Daca ai o oglinda in dormitor, atunci gaseste-i un loc astfel incat sa nu te vezi in ea atunci cand stai in pat.
- Ai pozitionat patul pe acelasi perete cu usa ori cu fereastra sau intre acestea doua;
- Asezi patul langa peretele baii.
3. Unde se pune patul in dormitor – Ce te sfatuiesc adeptii Feng Shui sa faci pentru a tine la distanta tulburarile de somn?
Locul unde se pune patul in dormitor trebuie gandit si in acord cu regulile de Feng Shui. In acest sens exista cateva principii de baza de care daca tii cont iti poti imbunatati mediul optim pentru odihna.
Fii atent la detalii. Astfel, tablia patului si partea dinspre picioare nu trebuie orientate catre usa pentru a nu bloca fluxul energetic. Conform principiilor de Feng Shui, locul unde se pune patul in dormitor trebuie sa fie ales in diagonala fata de usa, cu picioarele catre un perete fara geam. In cazul in care picioarele patului sunt orientate catre usa dormitorului, iar configuratia camerei nu iti permite sa faci schimbari, atunci poti echilibra energiile prin plasarea unei bancute sau a unei ladite la picioarele patului.
Pozitionarea patului in Feng Shui promoveaza odihna de calitate, eliminarea tulburarilor de somn si starea generala de bine. Pentru a obtine toate acestea fii atent la toate elementele patului tau. Astfel, aceasta piesa de mobilier trebuie sa aiba marginile rotunjite, iar amplasarea sa fie facuta in functie de numarul tau energetic (Kua), dar si de punctele cardinale. Prin urmare, asezarea patului Feng Shui trebuie orientata cu capul catre partea de Est ori Sud.
Corespondenta. De asemenea, daca ai decis sa iti amenajezi dormitorul dupa principiile Feng Shui, atunci afla ca, totul in camera ta trebuie sa aiba pereche. Chiar daca locuiesti singur este indicat sa iti dotezi dormitorul cu seturi de piese duble, precum doua perne, doua veioze, doua noptiere.
Daca locul nu este atata de generos, atunci opteaza pentru doua rafturi in loc de noptiere, astfel incat spatiul din jurul patului sa ramana liber. Mai mult, perimetrul unde asezam patul in dormitor trebuie sa asigure acces la prize pe o parte si pe alta a acestuia pentru doua veioze. Daca nu exista doua prize sau daca preferi o alternativa mai moderna, atunci orienteaza-te catre solutia corpurilor de iluminat suspendate sau inglobate in mobilier.
Eliminarea blocajelor. Pentru a nu bloca fluxul energiei Chi este recomandat sa eliberezi spatiul de sub pat de orice blocaje, incepand de la articole vestimentare si pana la cutii.
Cromatica speciala care capteaza sentimentul de bunastare. In ceea ce priveste lenjeriile, pernele sau cuverturile pentru pat, practica Feng Shui promoveaza nuantele de verde sau albastru. Verdele este considerata o culoare revigoranta si care creaza iluzia optica a unui spatiu mai mare decat e in realitate. In plus, albastrul turcoaz, albastru verde, celest sau albastru indigo sunt cateva dintre culorile preferate de adeptii Feng Shui. Pe langa verde si albastru, poti achizitiona articole pentru pat in tonuri calde de portocaliu, rosu sau lila pentru un ambient romantic.
Punerea accentului inclusiv pe elementele decorative. Pozitionarea patului Feng Shui nu este suficienta pentru a oferi camerei tale sentimentul total de relaxare. Infrumuseteaza spatiul personal prin selectarea obiectelor de arta a caror tema este legata de iubire, intimitate si fericire. Evita in schimb imaginile cu o singura persoana sau cele care au ca tema dominanta apa. Desi acest simbol promoveaza in general bunastarea materiala, in Feng Shui, apa in dormitor atrage chiar opusul.
Pentru un suport energetic optim alege un pat cu tablie din lemn masiv. De asemenea, potrivit Feng Shui, un pat pozitionat sub un element decorativ sau un ventilator agatat de tavan poate aduce probleme pe plan relational, dar si asupra sanatatii. Pentru a echilibra energiile, poti adauga pe suprafata tavanului de deasupra patului un flaut din bambus Feng Shui.
Asadar, dormitorul este refugiul tau, acolo unde iti refaci rezervele de energie pentru provocarile urmatoarei zile. Intrucat oamenii isi petrec o treime din viata dormind, locul unde pozitionam patul in acord cu regulile Feng Shui sau cu punctele cardinale te poate ajuta sa eviti tulburarile din timpul somnului. Aceste principii nu iti schimba viata in mod magic, dar plasarea mobilierului in zonele indicate poate contribui la captarea energiilor benefice pentru toate planurile vietii.
Surse foto: unsplash.com, freepik.com, pexels.com
Comentarii