Totul despre somnambulism! Cauze si tratament pentru adulti!

Potrivit specialistilor, somnambulismul este acel comportament din timpul somnului profund care ii determina pe oameni (copii sau adulti) fie sa vorbeasca, fie sa se miste involuntar. Somnambulismul la adulti poate indica anumite tulburari psihologice, dar poate fi si o urmare a stilului de viata haotic.


Episoadele de somnambulism apar, de obicei, noaptea devreme, dupa o ora sau doua de somn, si pot dura cateva minute bune.


Ce este somnambulismul si cum se manifesta?

De regula, persoanele care sufera de somnambulism au urmatoarele reactii:


  • se ridica din pat si se plimba prin intuneric;
  • stau in pat cu ochii deschisi sau pot avea reactii agresive, cum ar fi sa rupa cearceafuri;
  • nu raspund si nu discuta cu ceilalti;
  • sunt dezorientati si confuzi;
  • dimineata nu reusesc sa se trezeasca sau sa isi aminteasca de acest episod;
  • nu reusesc sa se concentreze in timpul zilei din cauza somnului intrerupt.


Cauze somnambulism adulti

Exista mai multi factori care pot declansa somnambulismul, inclusiv privarea de somn, stresul, stilul de viata dezordonat, anxietatea si stresul. Cateodata, insa, exista situatii in care acest comportament este strict legat de utilizarea excesiva a alcoolului si a altor substante, sindromul picioarelor nelinistite, problemele de ritm cardiac, luarea anumitor medicamente precum sedativele si calmantele etc. Totodata, tulburarile psihice pot fi o cauza majora a somnambulismului.


Somnambulism tratament

De regula, daca acest comportament din timpul noptii duce la vatamarea corpului sau la perturbarea somnului in familie sau in locul in care traiesti, este important sa consulti un medic de specialitate. Dupa o discutie in legatura cu simptomele cu care te confrunti si un examen fizic amanuntit, acesta iti va recomanda un tratament care se concentreaza, in general, pe eliminarea factorilor declansatori. Tratamentul poate include, dupa caz:


  • tratarea oricarei afectiuni secundare;
  • evitarea anumitor medicamente si substante;
  • administrarea unor medicamente prescrise de catre un specialist;
  • terapie sau consiliere psihologica pentru reducerea stresului si imbunatatirea calitatii somnului.


Somnambulismul nu este o joaca si nu trebuie tratat in gluma, indiferent de varsta pe care o ai. Acesta iti poate pune viata in pericol, daca te ranesti sau cazi prin casa. De asemenea, trebuie sa ai grija si la faptul ca poti ingera anumite alimente sau bauturi necorespunzatoare, fara sa fii constient de acest lucru. Totodata, cei care dorm cu tine sau in aceeasi locuinta pot fi speriati de eventualele zgomote si sunete produse in timpul somnambulismului.


Cum poate fi prevenit?

Daca respecti cateva principii foarte importante, ai putea preveni aceasta tulburare care are loc in timpul noptii. Este vorba despre:


  • odihna suficienta - asigura-te ca dormi cel putin 8 ore neintrerupte in fiecare noapte;
  • alimentatie sanatoasa si bogata in fructe si legume - acestea contin vitamine care ajuta la imbunatatirea somnului;
  • rutina relaxanta inainte de culcare - poti ajunge la o stare de calm inainte de somn prin citit, ascultatul muzicii, rezolvarea unui puzzle, o baie relaxanta, meditatie etc;
  • evitarea alcoolului si a zaharului inainte de culcare.


Dupa cum vezi, somnambulismul poate fi atat prevenit, cat si tratat, in functie de caz, astfel ca este foarte important sa ii asculti pe cei din jurul tau care te atentioneaza in legatura cu acest lucru si sa respecti recomandarile unui specialist.


Daca vei fi odihnit si vei pune accent pe sanatatea trupului si a mintii, cu siguranta vei reusi sa scapi cu brio de aceasta problema!


Citeste si: Cauzele sforaitului! Afla si care sunt cele mai bune remedii!


Comentarii