- Cat de important este somnul bebelusului?
- Cum este influentat somnul bebelusului?
- Sfaturi pentru a asigura un somn mai bun nou-nascutului
Cat sunt mici, copiii trec printr-o serie de transformari importante la nivelul organismului, tocmai de aceea ei sunt nevoiti sa se adapteze cu un anumit program, asa cum este si cel al somnului. La prima vedere, somnul bebelusului pare o activitate extrem de simpla, insa mamicile care trec prin tot felul de etape alaturi de ei isi dau seama cat de complex poate fi acest proces.
Daca vrei sa fii pregatita pentru tot ceea ce presupune somnul bebesului, trebuie sa stii inca de la inceput ca micutul nu face diferenta intre zi si noapte. Acesta poate dormi in reprize variabile ca durata, ajungand sa se odihneasca chiar si 14-18 ore pe zi. Dupa primele 2 luni de viata, cei mai multi copii incep sa isi modifice programul de somn, dormind mai putin ziua si mai mult noaptea, pentru a-si intra in ritmul biologic.
Cat de important este somnul bebelusului?
Odihna este extrem de importanta pentru orice om, mai ales cand vine vorba de nou-nascuti, care trebuie sa creasca si sa isi dezvolte toate functiile organismului. In timpul somnului, se secreta hormonii de crestere, prolactina, testosteronul, cu rol in reglarea proceselor biologice ale corpului. In acelasi timp, creste si productia de proteine cu rol in cresterea si dezvoltarea armonioasa a copilului. De asemenea, somnul contribuie la imbunatatirea functiilor imune si este un factor decisiv in reglarea memoriei, a starilor emotionale si a comportamentului din viitor.
Cum este influentat somnul bebelusului?
In cazul cel mai fericit, copilul doarme in reprize constante, fara sa se trezeasca haotic sau sa isi dea peste cap programul de hranire. In cazul in care situatia nefericita se intampla, aceasta poate fi cauza de o serie de factori, precum:
- colicile abdominale;
- diverse probleme medicale: dificultati de respiratie, infectii, reflux gastroesofagian, alergii;
- factori externi: zgomot, temperatura din casa, lumina, asternuturile, mediul in care doarme;
- perioada de timp dintre mese: copiii alaptati la san se pot trezi mai des, deoarece laptele matern se digera mai usor decat formulele artificiale.
Sfaturi pentru a asigura un somn mai bun nou-nascutului
Atunci cand vine vorba de somnul bebelusului, regulile nu doar ca sunt importante, dar trebuie respectate cu strictete, pentru ca micul ghemotoc sa aiba parte de o rutina a somnului corecta, pe care sa o invete treptat. Astfel, este recomandat sa:
- reglezi temperatura din camera - aceasta trebuie sa fie cuprinsa intre 22 si 24 de grade Celsius;
- asiguri un mediu de somn propice, fara dispozitive electronice, lumini puternice si surse de zgomot;
- pozitionezi copilul intr-un loc confortabil, pe o saltea ferma, fara prezenta jucariilor;
- nu folosesti perne, din motive de siguranta, ci doar lenjerii patut bebe de cea mai buna calitate;
- ai grija ca micutul tau sa doarma pe o parte, cu capul usor ridicat - este o pozitie confortabila si sigura pentru un nou-nascut;
- nu acoperi copilul cu paturi groase, deoarece exista riscul de sufocare.
In cazul in care micutul tau este agitat, chiar daca l-ai hranit suficient, incearca sa il tii in permanenta aproape. Il poti pune la pieptul tau, pentru a-i asigura un mediu confortabil de odihna, poti asculta muzica linistitoare sau acele zgomote albe sau poti chiar sa apelezi la leganat, pana simti ca se linisteste. In cazul in care niciun remediu nu functioneaza, e bine sa ceri sfatul medicului cat mai urgent cu putinta.
Citeste si: Idei inedite de amenajare pentru o camera de baiat!
Comentarii