Pe langa o alimentatie sanatoasa si un stil de viata echilibrat, odihna joaca un rol deosebit de important in mentinerea sanatatii optime. Insa o odihna calitativa nu inseamna doar cele 8 ore de somn din timpul noptii, ci si acea pauza din timpul zilei numita sugestiv "somn de frumusete".
Somnul de frumusete. Intre ce ore?
Unii specialisti considera somnul de frumusete drept odihna de cateva minute din timpul amiezii, in timp ce altii recunosc ca expresia poate face referire si la ora la care ne culcam seara. Spre exemplu, poti considera ca ti-ai facut somnul de frumusete daca te-ai odihnit la pranz, in jurul orelor 13-14-15 sau daca obisnuiesti sa adormi seara devreme, in jurul orei 22.00, cel mult 23.00.
Se pare ca organismul nostru percepe aceasta odihna ca fiind o portie de relaxare pentru trup si minte, iar acea relaxare are efecte vizibile asupra aspectului fizic. Astfel, celulele pielii se regenereaza si devin mai ferme, cearcanele sunt diminuate, parul este mai sanatos, iar intreg corpul radiaza de stralucire. Mai mult, somnul de frumusete ne elibereaza de stresul de peste zi, ne ajuta sa ne incarcam cu energie si sa fim mai concentrati in activitatile intreprinse. De asemenea, respectarea unui program regulat de somn, care include si acest somn de frumusete, are rolul de a mentine tineretea si forma fizica.
Poate fi inlocuit somnul de frumusete?
Exista oameni care au un program foarte incarcat, astfel ca ajung la ore tarzii acasa, ceea ce face imposibila respectarea rutinei numita somn de frumusete. Multi dintre ei se intreaba cu ce ar putea inlocui obiceiul de odihna pentru a-si mentine tineretea, insa specialistii sunt rezervati in a oferi un raspuns clar.
Oricat de multe alimente sanatoase ar manca persoanele care lucreaza mult sau pana tarziu, odihna face parte din programul unei vieti echilibrate, prin urmare ea nu poate fi inlocuita cu nimic. Tocmai de aceea, daca se intampla sa lucrezi mai mult timp si sa nu iti poti face somnul de frumusete din timpul amiezii, asigura-te ca ajungi in pat mai devreme de ora 23.00.
Din caz ca acest lucru nu este posibil, incearca sa iei mereu pauze, pentru a te odihni, chiar si la birou. Te poti relaxa pe scaun sau pe canapea, poti privi natura pe geam sau poti inchide ochii pentru cateva momente, timp in care sa uiti de ganduri si stres.
Ce faci daca nu poti adormi mai devreme?
La inceput, s-ar putea sa ti se para dificil sa adormi inainte de ora 23.00 sau chiar 22.00, asa cum recomanda specialistii. Insa, cu timpul, obisnuinta se va transforma intr-o adevarata placere pentru minte si suflet. Daca, totusi, simti ca nu poti adormi pentru a-ti face somnul de frumusete, incearca sa respiri adanc, sa asculti muzica linistitoare sau sa meditezi inainte de a te pune in pat.
De asemenea, o baie calda sau un ceai de tei si lavanda vor face minuni pentru odihna ta. Daca ai incercat toate aceste trucuri, nu iti mai ramane decat sa aranjezi patul cat mai frumos si sa te asiguri ca ai lenjerii si perne curate, in culori calde, care te indeamna la visare si relaxare. Fara sa iti dai seama, vei ajunge pe taramul viselor mai repede decat te-ai fi asteptat!
Citeste si: Ce sa mananci seara inainte de culcare?
Comentarii