Te-ai gandit vreodata ca temperatura din dormitor iti influenteaza somnul si iti poate transforma odihna intr-o adevarata corvoada? Probabil ca da, mai ales in noptile caniculare, cand ti se pare ca perna arde si ca, desi geamul e larg deschis, nu intra niciun pic de aer in incapere. Atunci adormi greu si, cand te trezesti dimineata, parca nu te-ai odihnit suficient. In cele ce urmeaza, vei afla care este temperatura ideala pentru somn vara si cateva posibile cauze pentru care caldura iti da peste cap somnul.
Care este temperatura ideala pentru somn vara?
Specialistii in somnologie recomanda ca in dormitor sa pastrezi o temperatura mai scazuta decat in restul casei, in special vara, cand temperaturile cresc vizibil in termometre. Poti ajunge la o temperatura mai scazuta daca folosesti aerul conditionat, insa ai grija ca acesta sa nu genereze o temperatura mult prea mica, deoarece aceasta va avea efectul contrar, iar organismul tau va fi nevoit sa consume mai multa energie ca sa se incalzeasca. Totul are efect in lant, astfel ca "munca" organismului va intarzia momentul in care adormi.
Pentru a afla care este temperatura ideala pentru somn vara, trebuie sa stii ca specialistii recomanda ca aceasta sa varieze intre 15 si 19 grade in dormitor. Pentru copii, temperatura optima variaza intre 18 si 21 de grade Celsius. Aceste valori considerate optime asigura un somn odihnitor, previn insomniile si chiar imbunatatesc metabolismul. In plus, reduc intreruperile din timpul noptii, ceea ce contribuie la cresterea timpului petrecut in somnul profund, cand organismul se reface fizic si psihic.
Acum ca ai aflat care este temperatura ideala pentru somn vara, cu siguranta te intrebi si de ce nu poti sa dormi la fel de bine in timpul sezonului calduros. Iata cateva motive care iti arata ca vinovata este doar caldura in exces.
- Cand ti-e foarte cald si transpiri, organismul nu mai intra la fel de usor in faza de somn profund. In aceasta situatie, corpul uman nu mai beneficiaza de hormonii necesari odihnei. Atunci cand faza de somn dureaza prea putin, te poti trezi obosit, fara randament la locul de munca, fara energie pentru ziua care sta sa inceapa si cu o senzatie de iritabilitate pe tot parcursul zilei.
- Si alergiile pot afecta calitatea odihnei. Acestea apar primavara si vara, prin urmare persoanele care se confrunta cu alergii se simt tulburate pe parcursul noptii de aceasta afectiune. Cei care obisnuiesc sa doarma cu fereastra deschisa in timpul verii sunt foarte afectati de alergii, mai ales ca acestea provoaca insomnii, probleme cu respiratia si stranuturi frecvente.
- Nici mancarea la ore tarzii in timpul verii nu este o solutie foarte buna pentru un somn odihnitor, chiar din contra. Multe persoane spun ca nu pot manca mult in timpul zilei, din cauza caldurii si a temperaturilor mult prea ridicate, asa ca prefera sa ia o cina copioasa seara, cand gradele mai scad. Totusi, acest lucru nu este indicat pentru un somn odihnitor, deoarece exista o crestere a ratei metabolismului care duce la cresterea temperaturii corpului, iar acest lucru iti strica somnul.
Citeste si: Lenjerii de pat pentru vara. Ce materiale sa alegi?
Comentarii