Somn in timpul zilei - cat de benefic este?

  1. Iti imbunatateste psihicul
  2. Te ajuta sa te concentrezi mai bine si iti sporeste creativitatea
  3. Te tine departe de boli
    1. Cum sa-ti inveti corpul sa doarma ziua?
    2. Cand sa dormi in timpul zilei?

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul ca somnul este esential in viata oricarei persoane, de orice varsta. Odihna trebuie sa primeze, indiferent de context, din acest motiv este bine sa afli care sunt avantajele pauzei din timpul zilei, nu doar ale celei din timpul noptii. Da, ai inteles bine, exista nenumarate beneficii de care de poti bucura si in timpul zilei, cand te odihnesti. Si nu este nevoie sa acorzi prea mult timp, ci doar cateva zeci de minute sau chiar o ora pentru a-ti da un refresh si a-ti reincarca bateriile.

Credeai ca doar cei mici dorm in timpul zilei? Si adultii o pot face! Ba chiar acest lucru este recomandat de catre specialistii in somnologie. Iata care sunt avantajele de care te vei bucura pe termen lung si cum sa-ti organizezi un program eficient de odihna!

Iti imbunatateste psihicul

Daca te simti mai mereu stresat si obosit in timpul zilei, un somn de doar o ora la pranz sau dupa-amiaza efectuat regulat iti poate imbunatati major psihicul. Tot ce trebuie sa faci este sa reusesti sa te deconectezi de la tot ce inseamna surse de zgomot si lumina, pentru a te asigura ca vei avea o odihna placuta.

Vei observa ca, la inceput, iti va fi mai greu sa adormi, probabil in primele zile vei sta cu ochii in tavan si nu vei avea rabdare, insa o pauza de la ritmul trepidant al vietii este mereu binevenita. Nu renunta! Incearca sa tii ochii inchisi si sa nu te gandesti la nimic.

Te ajuta sa te concentrezi mai bine si iti sporeste creativitatea

Cele 8 ore de somn pe noapte sunt ideale pentru a te trezi fresh si a avea o putere de concentrare mai mare, insa unele persoane au nevoie de un boost chiar si in timpul zilei. Cand simti ca nu mai faci fata task-urilor sau te dor ochii si ai nevoie de putina liniste, refugiaza-te in dormitor, locul in care iti poti pune in ordine gandurile si ideile.

Chiar si jumatate de ora de somn te va ajuta sa iti limpezesti mintea si sa ai o stare de spirit mai buna. Aeriseste camera inainte sa adormi, asigura-te ca ai lenjerii pat curate si cat mai confortabile si trage draperiile daca e prea multa lumina. In liniste, doar tu cu tine insuti, vei reusi sa adormi perfect.


Te tine departe de boli

Somnul este benefic nu doar pentru psihic, ci si pentru fizic. Cand simti ca nu mai poti din punct de vedere fizic, cand esti epuizat complet, ia o pauza! Nu ai de ce sa te simti vinovat, mai ales daca organismul iti cere acest lucru. Somnul in timpul zilei este ca un pansament numai bun de pus la rana, astfel ca nu doar ca are grija de organismul tau, dar te va tine departe de boli cardiovasculare si de afectiuni precum diabet sau ale altor organe.

Cum sa-ti inveti corpul sa doarma ziua?

Somnul in timpul zilei nu este o rutina pe care o vei putea implementa cu succes inca de la inceput, insa acest lucru nu trebuie sa te descurajeze. In prima faza, asigura-te ca incerci sa dormi 20 de minute, apoi mareste timpul pana la o ora. Astfel, iti vei impiedica creierul si corpul sa intre in faza de somn adanc, care iti va mai lua din energie la trezire.

Cand sa dormi in timpul zilei?

Daca vrei sa te bucuri de somn in timpul zilei, ideal ar fi sa o faci imediat dupa pranz, la o ora dupa ce ai mancat. Daca somnul din timpul zilei are loc prea tarziu, nu vei mai reusi sa te odihnesti noaptea. Pe de alta parte, daca incerci sa adormi prea devreme, corpul tau s-ar putea sa nu fie tocmai pregatit pentru somn.

Comentarii