Monitorizare somn: 3 aplicatii care te ajuta sa iti controlezi calitatea odihnei

  1. Cum functioneaza aplicatiile de monitorizare somn?
    1. SleepScore
    2. Pillow
    3. SleepWatch

Ancorati in tumultul vietii cotidiene, multi dintre noi uitam sa mai punem pret pe odihna si pe calitatea somnului din fiecare noapte. Cele 8 ore de somn recomandate de catre specialisti ajung sa fie comprimate, orele de culcare se amana constant, totul pentru a "castiga" timp si pentru a fi cat mai activi in viata de zi cu zi. Insa toate aceste lucruri pe care le facem in mod voit sau chiar in subconstient ajung sa ne consume energia, sa ne diminueze buna dispozitie si sa ne faca mai vulnerabili in fata bolilor atat fizice, cat si psihice.

De aceea, este recomandat sa tinem in frau problema somnului si sa incercam sa apelam chiar si la tehnologie, atunci cand simtim ca nu mai facem fata cu taskul numit monitorizare somn. Da, ai citit bine, exista aplicatii mai nou care iti monitorizeaza odihna si iti pot oferi date concrete despre tabieturile tale: la ce ora adormi, cand te trezesti, cate ore dormi, daca sforai, daca ai avut un somn agitat sau linistit etc.


Cum functioneaza aplicatiile de monitorizare somn?

Aplicatiile de monitorizare somn contribuie la imbunatatirea calitatii vietii prin analizarea ciclurilor de somn si configurarea unor alerte menite sa detecteze eventualele probleme ce pot fi remediate in vederea unui stil de viata linistit si cat mai sanatos. Spre exemplu, le poti configura astfel incat sa monitorizeze, pe langa frecventa ciclurilor de somn sau durata perioadelor de odihna, si alti parametri precum: bataile inimii, sunete si functia de alarma care contribuie la trezire.

Cum poate o aplicatie sa faca toate aceste lucruri? E simplu! Prin intermediul functiilor de care dispune smartphone-ul sau smartwatch-ul cu care este asociata, respectiv accelerometrul si microfonu. Astfel, aplicatia va putea stabili, in baza optiunilor personale de setare, cat de calitativ este somnul tau.

In cazul in care aplicatia va detecta o serie de simptome anormale precum deplasarea in somn, tipete, ritm cardiac crescut sau prea redus, aceasta te va anunta cand este momentul sa apelezi la un control medical pentru ca aceste fenomene pot indica prezenta unor tulburari de somn sau parasomnii, a unor probleme medicale care necesita atentie specializata.

In cele ce urmeaza, iata 3 aplicatii pe care le poti avea in telefon pentru monitorizare somn pentru a le testa cu succes si a vedea ce ti se potriveste!


SleepScore

SleepScore este o aplicatie conceputa pentru utilizatorii de smartphone-uri precum sistemele iPhone sau Android. Aceasta monitorizeaza durata somnului, a somnului adanc si REM, pana la episoadele de somn usor sau starea de veghe si respectiv numarul de respiratii si prezenta unor sunete (daca este cazul). Cu cat scorul este mai crescut, cu atat calitatea vietii si sanatatea sunt mai bune.

Pillow

Pe langa functiile vast intalnite in cazul aplicatiilor de monitorizare somn, Pillow poate furniza un istoric comparativ al unei saptamani pentru a-ti reaminti atunci cand trebuie sa mergi la somn. Detine, exact ca restul aplicatiilor, o alarma care poate fi personalizata pentru trezire sau pentru imbunatatirea ritualului de odihna in cazul celor care au nevoie de meditatie anticipat.

SleepWatch

Daca iti doresti una dintre cele mai bune aplicatii pentru monitorizare somn, pe deplin compatibila cu actuala generatie Apple Watch, dar si cu versiunile mai vechi, aceasta este o sugestie perfecta de luat in considerare. Conceptul este cu precadere mai evoluat fata de celelalte aplicatii mentionate anterior, sistemul beneficiind de numeroase informatii si grafice de analiza cu si despre calitatea somnului. Dezavantajul ei este ca nu permite introducerea parametrilor privind alimentatia sau somnul REM, aspecte care pot oferi un plus de precizie in determinarea acuratetei influentei asupra somnului.

Acum ca ai aflat care sunt aplicatiile pe care le-ai putea testa, incearca sa iti organizezi o rutina sanatoasa de odihna si observa diferentele in doar cateva zile! De asemenea, nu uita sa iti amenajezi patul cu lenjerii de calitate, care sa iti ofere confortul binemeritat. Nu uita ca petrecem o treime din viata in dormitor, prin urmare este indicat sa-l facem centrul universului nostru de relaxare! Odihna placuta!

Citeste si: Somn in timpul zilei - cat de benefic este?

Comentarii