Cu siguranta ti s-a intamplat macar o data sa adormi cu televizorul deschis si sa te trezesti in miez de noapte speriat de lumina sau de zgomotele de fundal. Acest obicei pe care il au tot mai multe persoane este cateodata benefic, cateodata total daunator. Daca vrei sa ai parte de o odihna ca la carte si sa te simti a doua zi fresh si plin de energie pozitiva, iata care sunt lucrurile de care trebuie sa tii cont atunci cand te gandesti daca sa lasi un televizor deschis in timpul somnului!
Nu trateaza insomniile, dar le poate reduce pe cele cauzate de anxietate
Lumina si zgomotele care provin de la televizor nu vor fi niciodata benefice pentru creierul uman, nici macar atunci cand, sa spunem, asculti muzica clasica sau orice altceva care te linisteste. Ideea este ca televizorul este un factor de risc pentru persoanele foarte agitate, astfel ca sporeste insomniile, insa poate fi folosit si pe post de "calmant", doar in cazul insomniilor cauzate de frica de intuneric.
Exista multe persoane care fie nu pot dormi singure sau nu pot dormi cu lumina stinsa, tocmai de aceea se gandesc mereu sa lase un televizor deschis in timpul somnului. Chiar si copiii se simt in siguranta atunci cand dorm cu televizorul deschis, insa asta nu inseamna ca ar trebui sa faca un obicei din asta. Daca vrei sa il faci pe micutul tau sa uite de televizor, fara sa ii fie frica, ii poti cumpara o lenjerie de pat 3D cu personajele sale preferate, astfel incat sa nu se mai simta singur.
Nu este indicat daca vrei sa te odihnesti calitativ
Exista momente, cum ar fi serile de weekend, cand preferi sa mai stai in fata televizorului in dormitor si sa adormi cat mai tarziu, chiar cu televizorul deschis, gandindu-te ca oricum vei dormi mai multe ore si vei recupera timpul pierdut. Insa nu conteaza doar cat de odihnesti, ci cum te odihnesti. Altfel spus, calitatea somnului tau este foarte importanta.
Lumina albastra pe care o produce televizorul influenteaza secretia de melatonina, hormonul secretat de creier pentru a i se induce starea de somn, astfel ca vei observa ca nu te vei putea odihni la fel de bine comparativ cu serile in care adormi devreme si inchizi televizorul la timp. Cu alte cuvinte, mai putina melatonina inseamna un somn slab calitativ, care vine mai greu adesea, prin urmare din acest motiv expertii recomanda tuturor sa se abtina de la privitul intr-un ecran cu circa doua ore inainte de a merge la culcare.
Poate provoca dependenta
Dependenta de televizor nu este un mit, ci o realitate tot mai intalnita in cadrul persoanelor cu anumite categorii de varsta. Spre exemplu, cei mici pot fi foarte usor "hipnotizati" de culori si de dinamismul actiunii prezentate, astfel ca vor petrece ore in sir in fata televizorului, chiar si in timpul somnului. Astfel, ei se vor trezi in miez de noapte pentru a urmari serialele si filmele preferate si isi vor pune in pericol sanatatea.
Pentru a evita cu totul aceasta dependenta, este important sa constientizam ca, daca lasam un televizor deschis in timpul somnului, aratam cat suntem de vulnerabili si cum putem fi "absorbiti" de zgomote si lumini. Depinde doar de noi sa impiedicam acest obicei si tine doar de noi sa ne asiguram ca avem un stil de viata sanatos, bazat pe o odihna veritabila in fiecare noapte.
Comentarii